Werkervaring

Gedurende mijn loopbaan ben ik werkzaam geweest binnen een breed aantal functies, zowel vast als op projectbasis. Alle functies hebben een directe relatie met mijn drijfveren als kunstenaar die ik heb verwoord in mijn artist statement. Hieronder heb ik op hoofdlijnen de diverse functies die ik recent heb bekleed beschreven. Na de secties opleidingen, gevolgde workshops en nascholing heb ik deze functies in meer detail uitgewerkt.

 

   • 2019: 10e Estival Festival in Faia Portugal: performance workshop;
   • 2015-heden: beeldend kunstenaar. Als beeldend kunstenaar ben ik actief op het gebied van fotografie, videografie en tekenen. Bij deze gebieden onderzoek ik hoe ik via de beeldende kunst kan verbinden met mijn algemene drijfveer: beweging. Op de startpagina van deze website treft u een representatief overzicht aan van mijn werk;
   • 2012-heden: gastdocent bij de Interfaculteit Artez te Arnhem. Ik geef les aan leerlingen in performance en interdisciplinaire samenwerking;
   • 2011-heden: opwarmingen voor congressen onder de merknaam VanAkenBeweegt. Met behulp van beweginggsinterventies zorg ik er voor dat de deelnemers aan de congressen (en andere bijeenkomsten) bij de les blijven en op die manier het onderste uit de kan halen voor wat betreft hun deelname;
   • 2009-2013: choreografie en performance voor Radio Kootwijk Live. Radio Kootwijk Live is een samenwerkingsverband van musici die op de locatie Radio Kootwijk performances organiseren waarbij ze op zoek zijn naar nieuwe concertvormen;
   • 2008-2013: docent beweging op de opleiding voor theaterdocenten voor de afdeling Theater van Artez Zwolle;
   • voor meer functies klik hier.

 

Opleidingen

   • 1994 Het Docenten Collectief: acteerlessen, Amsterdam;
   • 1990 Mary Anthony dance studio: choreografie en moderne dans, New York;
   • 1986 Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: afdeling Dansexpressie, Amsterdam;
   • 1983 Academie voor Beeldende Kunsten: afdeling Ruimtelijke Vormgeving, Den Bosch.

 

Na mijn opleidingen heb ik geregeld nascholingen en workshops gevolgd bij internationaal toonaangevende personen en instituten zoals Anna Sokolow en Min Tanaka. Zo heb ik mij verder kunnen ontwikkelen en ben ik op de hoogte gebleven van de laatste ontwikkelingen binnen de vakgebieden waar ik actief ben.

 

Gevolgde Workshops

   • Choreografie: Jennifer Muller, Anna Sokolow;
   • Improvisatie: Katie Duck, Toon Ory;
   • Mime: Karina Holla, The Adaptors, New West;
   • Body Weather/Butho: Min Tanaka,, Frank van der Ven, Katarina Bakatsaki;
   • Graham techniek: Bertram Ross;
   • Contactimprovisatie: Jacqueline de Vries;
   • Moderne dans: Itsik Galili, Anouk van Dijk, David Zambrano;
   • Yoga: Hatha yoga in Amsterdam Yoga centre, Kundalini yoga, Critical Alignement bij Gert van Leeuwen, Oki-Do yoga;
   • Tantra: Open ruimte ;
   • Dans en taal: Wies Bloemen.

 

Nascholing

   • ArtLess: kunstopleiding twee dimensionaal werk (teken, schilderen) bij ArtLess te Amsterdam;
   • Connecting conversations: onderzoek naar de toepassing van kunstmethodes in het bedrijfsleven;
   • Coaching in de cultuur: coaching en cursussen voor vrouwen in leidinggevende functies in de cultuur door Carolien van der Schoot;
   • Dans en coaching: door Adriaan Luthijn en Liz Lerman door het LKCA;
   • Meesterschap in de amateurkunst en community art: Soheila Najand en Dragan Klaic in het Walther Maashuis;
   • Onderzoek bij Kunst en professionalisering: Lectoraat HKU;
   • Dans en gezondheid: door Andrew Greenwood van Switch2move;
   • Fotografie: door Wybe van Brakel te Amsterdam.

 

Gedetailleerde werkervaring

Onderstaand heb ik mijn werkervaring gegroepeerd op de verschillende functiegebieden waarop ik werkzaam ben geweest. Voor de goede orde, deze lijst is niet uitputtend. Heeft u een vraag over specifieke ervaring op een bepaald gebied, dan kunt u het beste een mailtje sturen.

 

Regie

Vanaf 1990 in diverse dans en theater projecten met zowel professionele als niet professionele dansers en fysieke spelers zoals volwassenen, tieners en kinderen. Sinds 2005 doe ik interdisciplinair projecten en vanaf 2010 theatrale concerten met klassieke musici en Opera.

 

Opdrachtgevers o.a.: Het Kabinet Danst, Radio Kootwijk Live, Strijkkwartet KV 80, Nedpho Go, Kunstfactor, Dag voor de Psychiatrie (Thomas More Academie), Hotel Blooming, Galerie Veemvloer, Danshuis Haarlem, Galerie de Gele Reiger, Theaterschool Amsterdam, Theater de Engelenbak, Basisschool Pallas Athene Amersfoort, Marije Gubbels (Sonnevanck), Opera Scarlatti (Key2Singing), Muziektheater Theo Hoek en Ensemble Oehoe.

 

Artistieke leiding

Van 1994 tot 2005 heb ik de organisatie en en de artistieke leiding gedaan voor locatiefestivals van Het Kabinet Danst. Dit met structurele subsidie van de gemeente Amsterdam. Ik heb de organisatie van 12 festivals met in het totaal 28 choreografen en 530 dansers gedaan. Locaties waren onder meer de Westergasfabriek, Loods 6, de NDSM werf, huiskamers (tour) en kerken. Mijn taken waren onder meer: concept ontwikkeling, scouting, programmering, coaching choreografen en publiciteit. In mijn werk was ik onderdeel van het management van Het Kabinet Danst.

 

Opdrachtgever: Het Kabinet Danst.

 

Opwarmingen congressen en bijeenkomsten

Vanaf 2011 geef ik bewegingsinterventies voor congressen, workshops en andersoortige groepsbijeenkomsten. Als deelnemer aan bijvoorbeeld een congres is het behoorlijk lastig om bij de les te blijven. Je krijgt in korte tijd veel informatie aangeboden, je komt veel mensen tegen en vaak is deelname een verplichting. Dat is jammer en ook niet nodig, want opwarmingen en (bewegings) interventies van VanAkenBeweegt biedt een programma dat u de mogelijkheid geeft om voor de deelnemers aan uw bijeenkomst het onderste uit de kan te halen.

 

Opdrachtgevers o.a.: Twijnstra Gudde, Mieke Moor, AEF, Vilans, N.V.G.P , GG.Net, Technische Universiteit Eindhoven, Boekpresentatie HU afdeling Bedrijfskunde,  De Koraalgroep, Steinberg de Compaan, ( performance Kantoor Erupties, onderzoek naar bewegingsvrijheid in het bedrijfsleven met als resultaat een performance en dansfilm i.s.m. SlonFilm ), gemeente Twente, Gemeente Lelystad (onderwijs congres 21eeuwse vaardigheden), RINO (opleidingsinstituut voor psychologen).

 

Docentschap

Docent dansimprovisatie en compositie, danstheater en algemene dansante vorming. Via locatietheater heb ik onder andere met studenten projecten uitgevoerd voor interventies in de openbare ruimte die ik DansErupties noem. Vanaf 2014 geef ik ook les in interdisciplinair samenwerken, beweging en performance eb kunstgeschiedenis. Vanaf 1994 in het basis- en middelbaar onderwijs. Vanaf 2008 geef ik les in het HBO onderwijs. Vanaf 2016 in het HBO en Honours opleidingen. Voor culturele centra en op eigen titel les aan dansliefhebbers , dansers, acteurs, musici en beeldende kunstenaars.  

 

Opdrachtgevers o.a.: Theaterschool Amsterdam, Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle en Arnhem, het Conservatorium in Den Haag, Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, de Willem de Koning Academie te Rotterdam en Minerva in Groningen. Andere opdrachtgevers zijn Windesheim (Almere en Zwolle) en Hogeschool InHolland (Diemen en Haarlem). Verdere opdrachtgevers zijn diverse culturele centra o.a. in Flevoland, Alkmaar, Apeldoorn, Dansgroep Arabesque Enschede, Jong gezelschap Hoorn, Buitenkunst, Nieuw Stencen Lyceum Utrecht, Arte Lyceum Almere, 4de Gymnasium Amsterdam, Jeugd Theaterschool Amsterdam en Hoorn, Dansgroep Saya Amsterdam en Kunstweb dansprojecten (1998 tot 2005).

 

Coaching

Coaching aan theater- en dans-makers in opleiding, professionele makers, jongeren- en amateur-dansgroepen.

 

Opdrachtgevers o.a.: Amsterdans Muiderpoort Theater, Kunstfactor, Dansateliers Rotterdam, Dansmakers, Conservatorium Den Haag, Theaterschool Amsterdam, Festival Cadans , International festival Art for All in Utrecht, Festival Klassiek in Den Haag, Theatergroep De Pretzels en Appeltaart concerten van Oehoe. Daarnaast ben ik Commissielid danssubsidie bij de Dansfactor geweest voor 6 jaar.

 

Uitvoerend Danser

Moderne dans en danstheater als danser en speler. 

 

Opdrachtgever o.a.: Muziektheater Dario Fo, Will Spoor, Karina Holla, Bob Ruijzendaal, Warner van Welly en Consorten en Petit Peu. Vanaf 2011 heb ik regelmatig als performer bij Radio Kootwijk Live opgetreden in improvisatie en conversatie bijeenkomsten met cellist Bart van Rosmalen.