Performance in public space

Erupties zijn een dans methode en performance wandeling waarin conventies, bewegingsvrijheid en restricties in de (openbare) ruimte onderzocht worden. Wandelend en dansend door de openbare ruimte wordt de toeschouwer verleid om anders naar de openbare ruimte te kijken en naar de manier waarop we hierin bewegen.

Erupties geven aan dat we kunnen erupteren, ons direct en instinctief kunnen en mogen uiten.

Het is een wonderlijke voorstelling waarin de dansers open en gulzig alles als wat ze zien ter inspiratie gebruiken om tot poëtische, grappige absurdistische, verstilde, verdrietige of vervreemde dans-beelden te komen. Dit alles is in de openbare ruimte om en in ons heen aanwezig.

Erupties zijn ontwikkeld sinds 2009 en zijn gebaseerd verschillende bewegingstechnieken zoals de als Laban beweging – ruimte analyse en Min Tanaka’s Body Weather, moderne dans mine en sensorische observatietechnieken.  Erupties hebben de binnenstad onderzocht van o.a. Zwolle, Amsterdam, Zevenaar, Groningen, Utrecht en Rotterdam. En werd gedanst door dansliefhebbers uit deze steden, professionele dansers en studenten van de kunstacademies ArtEZ , Willem de Kooning, HKU Utrecht en Minerva.