body of art

Voor wie?

Body Of Art is een workshop voor studenten die een (kunst gerelateerde) MBO, HBO of Universitaire opleiding volgen en die via performance hun creativiteit en professie willen ontwikkelen of op een interactieve manier met kunstgeschiedenis bezig willen zijn.

Werkwijze

In de workshop duik ik samen met de studenten in bewegingen van de rijke performance-kunstgeschiedenis zoals bijvoorbeeld Futurisme, Dada, Fluxus en latere hedendaagse performancekunstenaars. Hierbij onderzoeken we hoe de kunstenaars zich manifesteren, hoe ze daarbij gebruik maken van hun lichaam, de openbare en de performance ruimte, materialen en attributen, action painting, muziek, hoe zij samen werken in muziek, kunst en dans en welke taboes zoals gender en seksualiteit zij doorbraken. Ik maak daarbij gebruik van bewegingstechnieken uit het theater, de beeldende kunst, de moderne dans en oosterse bewegingsvormen.

Tijdens de workshop nodig ik de studenten uit om uit hun comfort-zone te treden om zo vanuit een ander perspectief te kunnen kijken en hun eigen lichaam en geest in vrijheid te kunnen ervaren om zo grenzen te verleggen en nieuwe wegen te bewandelen. Doordat de studenten in groepjes werken en zij verschillende kunstenaars behandelen en hierover samen reflecteren, leren de studenten bovendien van elkaar.

De Body of Art workshop wordt afgesloten met een eindwerk-performance die de studenten alleen of samen uitvoeren. Daarbij is, indien mogelijk, publiek aanwezig.

Leerdoelen

Aan het einde van de Body of Art workshop heeft de student kennis van de behandelde kunstenaars, de kunststroming en hebben zij zelf de relatie tussen hun eigen lichaam, beweging, de ruimte en materiaal leren ontdekken en voelen. Zij worden zich bewust van hun lichaam en lichaamstaal. Verder leren zij de basiselementen van performance en beschikken zij over de skills om alleen of met anderen werk te maken.

Docent

Als docent ben ik gedurende de hele workshop op een toegankelijke manier betrokken en neem ik actief deel. Hierbij heb ik nauw contact met de studenten en vormen we samen één groep. Daarbij voer ik op de achtergrond regie, bewaak ik de voortgang en corrigeer daar waar nodig. Ik leg duidelijk aan de hand van voorbeelden uit. Tijdens de workshop zorg ik voor een veilige omgeving en bewaak ik met respect de grenzen van de studenten en de cohesie van de groep. Bovenal wil ik de studenten in hun ontwikkeling stimuleren en geniet ik iedere keer weer van al het moois dat zij tijdens de workshops maken.

Workshop

Body Of Art is het resultaat van meer dan 25 jaar ervaring als docent en kunstenaar en heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen bij o.a. Willem de Kooning, HKU, Minerva en InHolland. Body of Art is met name geschikt voor off-courses, projectweken, maar ook als onderdeel van het reguliere studieaanbod. De workshop duurt vijf tot tien dagen of één dag of dagdeel gedurende opeenvolgende weken. De workshop is continue in ontwikkeling waardoor deze jaarlijks terug kan keren op bijvoorbeeld de off-courses en projectweken. Indien gewenst kan de workshop aangepast worden aan specifieke wensen van de opdrachtgever.

Reacties van studenten

“The project helped me very much to see other possibilities and break schemes, it was very interesting to me. Petra was really brilliant; she is very professional and always ready to help us and correct us. The energy in the group was very good, I think that we all cooperated and molded ourselves. It helped me to see art in another way.”

“It was completely out of my comfort zone. At the end, however, it felt so natural, You showed us completely new perspective about the human body and now I already feel that I have developed my mindset about it.”

“Het was een snelkookpan, maar wel eentje waar ontzettend veel uit te halen viel. Het ontdekken van de relatie tot de beweging, de ruimte, het materiaal en elkaar waren volledig nieuw. Het mocht ontdekt worden en vooral gevoeld. Voor iemand die voornamelijk rationeel beredeneerd een oase.”

“Ik heb geleerd hoe je vanuit veel verschillende oefeningen-beelden performances een geheel kan maken of samenstellen en bijschaven. Wat mij heel erg stimuleerde, was dat jij zo intens en oprecht meedeed-voordeed- uitleg af op een heel dynamische manier. Tegelijkertijd zo respectvol naar iedereen, aandacht voor iedereen en ook duidelijk ja/nee zei.”

Nieuw Dakota 12 mei 2024

12 mei doe ik mee met de tentoonstelling 'So you think you are an artist' bij Nieuw Dakota op de NDSM-werf. Ik zou het leuk vinden als je langs kunt komen! Tot dan! So you think you’re an artist?   12 mei 2024, 11.00-17.00, Nieuw Dakota Klaslokalen veranderen in ateliers, familieleden in leraren en leerlingen in collega’s. Studenten van de master kunsteducatie zoeken bewust de schemerzone op tussen kunst en educatie.  So you think you’re an artist? is een weerslag van een collectieve zoektocht naar hoe de identiteiten van docent en kunstenaar kunnen samensmelten. Op 12 mei presenteren wij de uitkomst van onze experimenten in de vorm van dans, performance, theater, muziek, beeldende kunst en alles wat daar tussenin zit. Hierbij beantwoorden wij de vraag: durf ik mezelf nog kunstenaar te noemen terwijl ik vooral veel lesgeef? En andersom: ben ik als docerend kunstenaar wel een ‘echte’ docent? Kom langs en kruip in het hoofd van...

Continue Reading

Workshop Danserupties (Zwolle)

Performance in publieke ruimte Datum: 16-12-2023 Locatie: DansLab, Mimosastraat 1, 8013SB, Zwolle Kosten: € 65,- Minimaal 8, maximaal 16 deelnemers Om het jaar fijn af te sluiten deze workshop dans, improvisatie en speelse compositie technieken om instant choreografieën te maken in (semi) publieke ruimtes.En daarna is er zelf gemaakte appeltaart ! Kom naar Danslab een mooie dansstudio in Zwolle. Ik organiseer deze workshop samen met DansLab. Deze dansworkshop is voor mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe je vanuit improvisatie naar compositie kan komen. Daarnaast maak je kennis met het presenteren van korte choreografieën waarin je je laat inspireren door openbare ruimtes. 's Ochtends komen de technieken aan bod en duiken we in de wereld van dansimprovisatie en compositie. Je leert hoe je jouw lichaam en geest kunt gebruiken om spontane bewegingen te creëren en een sterke aanwezigheid als performer te ontwikkelen. 's Middags gaan we op zoek naar geschikte (openbare) locaties om korte danscomposities te maken. Hier gebruik je...

Continue Reading

The Return of the Nipple

Part one: Een ode aan Femen en de vrouwen van de Ukraine Vandaag weer helemaal boos geworden over de Tepel politiek, zoals zo goed beschreven door Esma Linnemann in haar essay ‘Leve de Tepel’ in de Volkskant bijlage van vandaag (26 maart 2022). “Een toegenomen seksualisering van borsten, de angst om naakt te worden gefotografeerd en je boezem op sociale media terug te zien. En dan ook nog onder invloed van plastische chirurgie een steeds dwingender schoonheidsideaal.” Grrrrr! Ik las verder hoe de borst is ingezet door feminisme in de strijd voor meer vrijheid. Vanaf de jaren ‘60 en nu is de inzet “hetzelfde, autonomie, de vrijheid om als vrouw te doen met je lichaam wat je wil en het niet steeds te hoeven ervaren door de keurende ogen van de ander.” Het terugeisen van dit deel van het vrouwenlichaam, het is van ons en meer dan een seksuele prikkeling voor de...

Continue Reading

Oefeningen in tijden van Corona

We zitten in deze tijd veel thuis. Om fit, blij en flexibel te blijven ben ik oefeningen gaan bedenken die je altijd en overal kan doen. Oefeningen waarin je niet alleen je kracht en flexibiliteit aanspreekt en ontwikkelt, maar ook je creativiteit. Speelse opdrachten waarin je zelf bewegingen verzint. Oefeningen waarin je niet alleen je kracht en flexibiliteit aanspreekt en ontwikkelt, maar ook je creativiteit. Opdrachten waarin je je verbindt met jezelf je creativiteit en de wereld om je heen. Een vorm van bewegen waarin je nieuwe houdingen en bewegingen kan ontdekken. Deze veranderingen in houding- en beweging werken niet alleen door op fysieke niveau maar ook op anatomisch en kinetische niveau. De wetenschappelijke bevindingen rond embodiment laten zien dat houding en beweging invloed heeft op hoe men de wereld beleeft en op hoe men zich voelt.  We leven in Corona tijd met een nieuw-soortige stress. Mensen die door pijn- of...

Continue Reading

Uitnodiging ‘Als de bomen dansen…’

Petra van Aken Expositie Opening: 21.11.19 • 19:00 — 21:00 uurPlaats: Groenburgwal 63 hs, 1011 HT Amsterdam De tentoonstelling duurt van 21 tot en met 24 november 2019 en is dagelijks van 11:00 tot 19:00 uur geopend. Beste familie & vrienden,  Graag nodig ik jullie uit voor mijn eerste solo expositie ‘Als bomen dansen, dansen de wortels mee.’ Deze tentoonstelling laat mijn ontwikkeling zien van figuratief naar meer abstract werk. Het middelpunt van de werken zijn steeds schaamteloos dansende vrouwen die figureren als een visueel verzet tegen het verlies van onschuld, en lichamelijkheid. Het is een ode aan de ervaring van het eigen lichaam dat in contact met de ander en de wereld, speels erotisch, mystiek, teder, en vol mag zijn. Een hulde aan fantasierijke fysieke overvloed.   Ik hoor graag of jullie aanwezig kunnen zijn bij de opening van ‘Als bomen dansen, dansen de wortels mee.’ Bedankt en hartelijke groet, Petra van Aken ...

Continue Reading

Persbericht ‘Als de bomen dansen…’

Persbericht Als de bomen dansen, dansen de wortels mee Solotentoonstelling van Petra van Aken in de Carl GlassStudio aan de Groenburgwal 63HS te Amsterdam van 21 tot en met 24 november. Opening: 21 november 19:00 uur. De zaal is open vanaf 18:00 uur. Amsterdam, 7 november 2019 Het uitgangspunt van de beeldende kunst van Petra van Aken is de precaire balans tussen ‘let it happen’ en ‘make it happen’. Juist in dat spanningsveld kunnen mooie dingen ontstaan of zoals popicoon David Bowie het zo mooi zei: “Als je de zee in loopt, gebeuren de spannendste dingen juist daar waar je voeten de grond niet meer voelen.” Tijdens deze solo-expositie presenteert Van Aken verschillende series. De ene bestaat uit werken in voornamelijk grote en middelgrote formaten waarbij ze de verwondering en magie die ze zelf in de natuur voelt zo goed mogelijk wil weergeven. Daarbij geeft ze zich over aan het materiaal – papier, vetkrijt, inkt, bister, potlood - maar zonder zichzelf daarin helemaal te verliezen. Deze werken doen denken aan...

Continue Reading

Voorbereiding tentoonstelling “Als de bomen dansen, dansen de wortels mee”

21 tot en met 23 november 2019 exposeert Petra van Aken in de "Carl GlasStudio" aan de Groenburgwal 63 hs te Amsterdam. Deze tentoonstelling is een overzicht van de reis die haar werk de afgelopen drie jaar heeft gemaakt. Het vertrekpunt, drie jaar geleden, waren dansende vrouwen in de ruimte. Vanaf daar zijn de vrouwen gaan dansen in de bossen en uiteindelijk zijn deze bossen zelf gaan dansen....

Continue Reading