Succesvolle projectweek Minerva

Onlangs gaf ik mijn derde projectweek ‘Body Of Art’ aan de eerstejaars van de kunstacademie Minerva. Naast de basis skills van performance stond deze keer performancekunst uit de jaren 60 centraal.


Aan de hand van een kaartspel voerden de studenten iconische performances op hun eigen wijze als re-enactment uit. Zo behandelden we onder meer performances van Valie Export, Dennis Oppenheim en Zhang Huan. Een prachtige manier om, door goed te kijken en te doen, je te verplaatsen in een ander en in datgene wat toen van belang was in vorm en inhoud. En zo wordt het ook een spiegel voor onze tijd, onze waarde en normen. En dat was het! Onderwerpen als emancipatie, seksualiteit en onderdrukking werden onder de loep genomen.


De week werd afgesloten met ‘happenings’ van de studenten met publiek waarbij ze ons lieten zien dat we veel vrijheden hebben verworven in deze tijd. Maar ook de nieuwe grenzen van onze bewegingsvrijheid werden zichtbaar. Respect voor de studenten die dit moedig en ontwapend hebben onderzocht en vormgegeven!


Voor meer informatie zie Body of Art.

Tapp und Tastkino (1968) – Valie Export

Stage Transfer Drawing (1971) – Dennis Oppenheim

Adding one meter to an Anonymous Mountain (1995) – Zhang Huan