Voor wie?

Body Of Art is een workshop voor studenten die een (kunst gerelateerde) MBO, HBO of Universitaire opleiding volgen en die via performance hun creativiteit en professie willen ontwikkelen of op een interactieve manier met kunstgeschiedenis bezig willen zijn.

Werkwijze

In de workshop duik ik samen met de studenten in bewegingen van de rijke performance-kunstgeschiedenis zoals bijvoorbeeld Futurisme, Dada, Fluxus en latere hedendaagse performancekunstenaars. Hierbij onderzoeken we hoe de kunstenaars zich manifesteren, hoe ze daarbij gebruik maken van hun lichaam, de openbare en de performance ruimte, materialen en attributen, action painting, muziek, hoe zij samen werken in muziek, kunst en dans en welke taboes zoals gender en seksualiteit zij doorbraken. Ik maak daarbij gebruik van bewegingstechnieken uit het theater, de beeldende kunst, de moderne dans en oosterse bewegingsvormen.

Tijdens de workshop nodig ik de studenten uit om uit hun comfort-zone te treden om zo vanuit een ander perspectief te kunnen kijken en hun eigen lichaam en geest in vrijheid te kunnen ervaren om zo grenzen te verleggen en nieuwe wegen te bewandelen. Doordat de studenten in groepjes werken en zij verschillende kunstenaars behandelen en hierover samen reflecteren, leren de studenten bovendien van elkaar.

De Body of Art workshop wordt afgesloten met een eindwerk-performance die de studenten alleen of samen uitvoeren. Daarbij is, indien mogelijk, publiek aanwezig.

Leerdoelen

Aan het einde van de Body of Art workshop heeft de student kennis van de behandelde kunstenaars, de kunststroming en hebben zij zelf de relatie tussen hun eigen lichaam, beweging, de ruimte en materiaal leren ontdekken en voelen. Zij worden zich bewust van hun lichaam en lichaamstaal. Verder leren zij de basiselementen van performance en beschikken zij over de skills om alleen of met anderen werk te maken.

Docent

Als docent ben ik gedurende de hele workshop op een toegankelijke manier betrokken en neem ik actief deel. Hierbij heb ik nauw contact met de studenten en vormen we samen één groep. Daarbij voer ik op de achtergrond regie, bewaak ik de voortgang en corrigeer daar waar nodig. Ik leg duidelijk aan de hand van voorbeelden uit. Tijdens de workshop zorg ik voor een veilige omgeving en bewaak ik met respect de grenzen van de studenten en de cohesie van de groep. Bovenal wil ik de studenten in hun ontwikkeling stimuleren en geniet ik iedere keer weer van al het moois dat zij tijdens de workshops maken.

Workshop

Body Of Art is het resultaat van meer dan 25 jaar ervaring als docent en kunstenaar en heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen bij o.a. Willem de Kooning, HKU, Minerva en InHolland. Body of Art is met name geschikt voor off-courses, projectweken, maar ook als onderdeel van het reguliere studieaanbod. De workshop duurt vijf tot tien dagen of één dag of dagdeel gedurende opeenvolgende weken. De workshop is continue in ontwikkeling waardoor deze jaarlijks terug kan keren op bijvoorbeeld de off-courses en projectweken. Indien gewenst kan de workshop aangepast worden aan specifieke wensen van de opdrachtgever.

Reacties van studenten

“The project helped me very much to see other possibilities and break schemes, it was very interesting to me. Petra was really brilliant; she is very professional and always ready to help us and correct us. The energy in the group was very good, I think that we all cooperated and molded ourselves. It helped me to see art in another way.”

“It was completely out of my comfort zone. At the end, however, it felt so natural, You showed us completely new perspective about the human body and now I already feel that I have developed my mindset about it.”

“Het was een snelkookpan, maar wel eentje waar ontzettend veel uit te halen viel. Het ontdekken van de relatie tot de beweging, de ruimte, het materiaal en elkaar waren volledig nieuw. Het mocht ontdekt worden en vooral gevoeld. Voor iemand die voornamelijk rationeel beredeneerd een oase.”

“Ik heb geleerd hoe je vanuit veel verschillende oefeningen-beelden performances een geheel kan maken of samenstellen en bijschaven. Wat mij heel erg stimuleerde, was dat jij zo intens en oprecht meedeed-voordeed- uitleg af op een heel dynamische manier. Tegelijkertijd zo respectvol naar iedereen, aandacht voor iedereen en ook duidelijk ja/nee zei.”