Persbericht ‘Als de bomen dansen…’

Persbericht

Als de bomen dansen, dansen de wortels mee

Solotentoonstelling van Petra van Aken in de Carl GlassStudio aan de Groenburgwal 63HS te Amsterdam van 21 tot en met 24 november.

Opening: 21 november 19:00 uur. De zaal is open vanaf 18:00 uur.

Amsterdam, 7 november 2019

Het uitgangspunt van de beeldende kunst van Petra van Aken is de precaire balans tussen ‘let it happen’ en ‘make it happen’. Juist in dat spanningsveld kunnen mooie dingen ontstaan of zoals popicoon David Bowie het zo mooi zei: “Als je de zee in loopt, gebeuren de spannendste dingen juist daar waar je voeten de grond niet meer voelen.”

Tijdens deze solo-expositie presenteert Van Aken verschillende series. De ene bestaat uit werken in voornamelijk grote en middelgrote formaten waarbij ze de verwondering en magie die ze zelf in de natuur voelt zo goed mogelijk wil weergeven. Daarbij geeft ze zich over aan het materiaal – papier, vetkrijt, inkt, bister, potlood – maar zonder zichzelf daarin helemaal te verliezen. Deze werken doen denken aan immense sprookjesbossen waarin de beschouwer vrij rond kan kijken, dwalen en associëren.

De andere, erotische, serie bestaat uit veel kleiner, letterlijk veel intiemer, werk. Hierbij gaat het Van Aken erom om te laten zien dat het essentieel is om de eigen lichamelijkheid op een natuurlijke manier te beleven. Ook deze werken zijn voor meerdere interpretaties vatbaar. Soms lijkt het net of meerdere personen elkaar aanraken en tezamen zijn of zijn het toch twee personen waar de verschillende fases, fantasieën en emoties tegelijkertijd zijn weergegeven?

Over Petra van Aken

Na haar studies aan de Academie voor de Kunst in Den Bosch, met specialisatie ruimtelijke vormgeving, en Dansexpressie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, met specialisatie improvisatie en compositie, heeft Petra van Aken zich gewijd aan zowel danstheater als beeldende kunst.

Daarnaast heeft Van Aken een methode ontwikkelt om met allerlei groepen performances te kunnen doen in de publieke en semipublieke ruimte, zoals bijvoorbeeld tijdens kerkdiensten en begrafenissen of in fabrieken en kantoren. Deze methode staat tevens aan de basis van haar workshops op bijvoorbeeld kunstacademies, honours opleidingen en congressen.

Als choreograaf en danser heeft Van Aken onder meer gewerkt met Dario Fo, Karina Holla en het Nederlands Symfonisch orkest (NedPho Go!).

Van Aken’s beeldende kunst, soms in combinatie met performances, heeft deel uitgemaakt van diverse groepstentoonstellingen en evenementen, bijvoorbeeld in De Gele Rijder in Arnhem, de Veemvloer in Amsterdam, atelierroute Oost (Amsterdam) en MuseumDiemenZuid. De tentoonstelling Als de bomen dansen, dansen de wortels mee is Van Aken’s eerste solopresentatie.

Afbeeldingen

In de bijlage treft u een viertal afbeeldingen aan van werk van Petra van Aken die u kunt gebruiken in uw publicatie. In de bestandsnaam treft u een korte beschrijving aan.

Contact gegevens

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met:

Petra van Aken

Email: petra@petravanaken.nl

Telefoon: 06 – 12 59 13 01

Website: https://petravanaken.nl

U kunt de perskit hier downloaden.